Home

Šta se dešava sa ovim novinarima?

Pazite, ja nisam čovek koji redovno prati vesti, gleda TV i slično. Nemam televizor kod kuće već jako dugo, pa sve što uspem da po’vatam je kad sam ili kod nekoga, ili kada u kolima slušam vesti, i tako. Samim tim, ovih nekoliko primera koje ću izneti dole dobijaju na snazi, jer da pratim TV kao što sam svojevremeno, kada su iz beep-ova izbijali komentari na sve ono što se događa na TV-u, ko zna šta bih sve tu iskopao.

Prvo, na televiziji Stankom snimim Jovanu Janković koja daje intervju oko preseljenja nje i Srđana na TV Pink, u kojem ona u neku ruku potvrđuje da se zeznula, nekom frazom tipa “I onda mislite da ste razlog uspeha jutarnjeg programa upravo vi (vrlo skromno – prim.aut) međutim kada pređete na drugu televiziju vidite da to ne ide baš tako lako, i da je u stvari cela ekipa odgovorna za uspeh”. Ne želim da komentarišem što je ovim napljuvala PINK, kao što rekoh skoro priznala da se zeznula i pomogla podizanju morala Tijaniću, međutim ono što me je začudilo jeste to što je mlada novinarka/voditeljka više puta u emisiji rekla “Dajem meni za pravo”, “Uzimam meni…”. OK, valjda bi neko ko se “bavi rečima” trebalo da zna da je potrebno da upotrebi “sebi” ili “sebe”, posebno ako putem televizije oblikuje umove mladih ljudi.

OK, nevermind … negde oko Uskrsa, televizija B92, prenose izjavu Ivice Dačića koji kaže nešto kao – “Razmatra se mogućnost produženja roka za vađenje novih dokumenata”. Ne znam da li je on ovo izjavio, ili je to interpretacija B92, ali je svakako – pogrešna. Možda će da bude produžen rok važenja starih dokumenata, ali ne vidim kako bi iko mogao da produži rok za vađenje novih dokumenta. Kada istakne taj rok, šta se dešava, niko više neće moći da izvadi novu ličnu kartu ili pasoš?

I konačno, opet B92, jutros, Međunarodni dan Roma, slušam ja vesti na radiju, i sad pominje se tu kako se sve više Roma upisuje u škole, pa kako imaju svoje organizacije, i voditelj završava izveštaj sledećom rečenicom:

“Kako je rekao, to uključuje i izgradnju postrojenja za reciklažu i socijalnu inkluziju Roma u Nišu, što će naročito biti značajno za Rome, od kojih čak 70 odsto živi od sakupljanja sekundarnih sirovina”.

Razmišljam ja, zeznuo se čovek, kad odem na B92 sajt, i eto iste te vesti i citata (odakle sam zapravo i kopirao) na ovom linku.

Mislim, ja predpostavljam da bi mnoge rasističke i nacionalističke grupe zaista volele da postoji podrška vlade i lokalnih zajednica kako bi se izgradilo postrojenje za reciklažu Roma, ali sam siguran da na to nisu mislili. I sam nastavak “što će biti naročito značajno za Rome, od kojih čak 70 odsto živi od sakupljanja sekundarnih sirovina” čini čitavu priču još smešnijom. Nadam se da je neće postaviti pored recimo “postrojenja za uzgoj i čerupanje pilića” ili “fabrike za obradu i distribuciju šećerne repe” pa da imamo recimo:

– Postrojenje za uzgoj i čerupanje pilića
– Postrojenje za reciklažu i socijalnu inkluziju Roma
– Fabrika za obradu i distribuciju šećerne repe

I btw, “socijalnu inkluziju”?! Jel treba vesti koje se emituju na radiju da razume svako, ili samo akademici?

To Top