Tech

Dropbox – lagano do dna

Kada pomislite da će se cloud takmaci boriti nižim cenama i boljom uslugom, jedan od pionira odlučio je da ponudi – goru.

Dropbox, jedan od pionira cloud smeštanja podataka i firma koju svi rado volimo i koristimo, odlučila je da promeni svoj biznis model, pa da u okviru svog besplatnog paketa smanji broj uređaja koji mogu biti u “sinku” (sync) na samo tri!

Na ovaj način su zapravo obesmislili koncept cloud držanja podataka, izuzev u domenu toga da vam “tamo negde” fajlovi budu sigurni u slučaju da vam rikne hard disk ili memorija. Tri uređaja su, kao što možete da predpostavite, izuzetno malo. Ako imate Dropbox na računaru i mobilnom telefonu, imate još samo jedan “slot” – na primer tablet, računar na poslu i slično. Ako imate i poslovni laptop ili dropbox koristite na još nekoj lokaciji, nećete moći da ga koristite osim ako ne platite 10$ mesečno, koliko iznosi pretplata za 1TB kapaciteta i druge benefite, poput neograničenog broja uređaja.

(c) Beep

Šteta je što će ovaj potez zasigurno dodatno opteretiti već dovoljno lošu situaciju za Dropbox od kojeg korisnici polako odlaze i prelaze na druge platforme. Dugo vremena je Dropbox bio jedini ili najbolji, ali se konkurencija odavno pojavila i nudi više za manje novca.

Videćemo kako će odgovoriti konkurencija i da li će dodatno “zakopati” Dropbox ili se u gorem slučaju pridružiti ovom “kolu”.

To Top