Svakodnevica

Utiču li društvene mreže na naš ljubavni život?

Pitate li se nekada kako bi naš život izgledao bez društvenih mreža? Sobzirom na to da su naši telefoni često prva i poslednja stvar koju koju vidim u toku dana, uobičajeno je da se zapitamo kako društvene mreže utiču na naše odnose. Iako one imaju svoje prednosti, naš život na mreži može uticati na našu stvarnost. A kada je vreme da se zabrinemo? Onog trenutka kada vreme provedeno na društvenim mrežam počne da menja dinamiku veze.

Iako brojne romantične veze zapravo i počinju uz pomoć društvenih mreža, takođe i stradaju zbog istih. Bilo da je reč o „lajku“ na fotografiji ili komentaru, svako od nas može postati ljubomoran i početi da prebacuje partneru svo to lajkovanje i komentarisanje. Ali šta se dešava kada problem ne uzrokuje lajk i komentar, već činjenica da partner samo u telefon gleda? Ako ste se ikada osećali kao da se takmičite sa telefonom vašeg partnera za pažnju, niste jedini. Vreme koje posvećujemo ekranima može promeniti način na koji pristupamo svojim partnerima u stvarnom životu.

Zato smo rešili da se zapitamo kada internet, odnosno njegovo korišćenje, postaje problem u vezi?

Razmislite o vremenu koje provodite na društvenim mrežama


Vreme koje provodimo na društvenim mrežama može uticati na naše sposobnosti da komuniciramo sa onima do kojih nam je stalo. Naime, brojna istraživanja pokazuju da u proseku provodimo dva ili više sati dnevno na društvenim mrežama.

Kada smo stalno vezani za svoje telefone koji se kreću kroz Instagram, čitanje vesti, proveravanje mejlova, mi zapravo oduzimamo našem partneru one trenutke koje bi proveli sa nama. Ma, oduzimamo i sebi vreme za neke pametnije stvari. Budite realni, zanemarimo sve!

Vreme koje gubimo na drušvene mreže nije toliko opipljivo, odnosno, i ne primećujemo koliko smo zapravo izgubili vremena buljeći u ekran dok nas neko ne “opomene”.

Pa kako da održimo naše odnose u doba interneta?

Foto: Unsplash

Budite posebno oprezni u ranim fazama veze


Iako prekomerno korišćenje društvenih mreža u bilo kojoj fazi veze može imati negativne efekte, najgore je kada se ne kontroliše u ranim fazama veze.

Na početku veze provodimo vreme sa drugom osobom jer želimo da je upoznamo. Slušamo priče, iskustva, snove, strahove. Provodimo sate u razgovoru otkrivajući jedni druge; nijedna činjenica nije premala, nijedna priča nije predugačka. Tokom ovog perioda, vreme je presudno! A mobilni telefoni bi trebali da budu što dalje od vas.

Razmislite dva puta pre komentarisanja i objavljivanja

Iako vezivanje za internet šale ili postove može ojačati vašu vezu, sadržaj društvenih mreža vašeg partnera takođe može postati razlog zabrinutosti ali i neslaganja. Provodite mnogo vremena na Instagramu, pritom konstantno i neprestano delite sadržaje vašeg života na isti?

Da li ste možda pomislili da vašem partneru nije prijatno što se svaki vaš zajednički korak i postupak zna?

Nema potrebe da svoj privatni život iznosite javno. Objavljivanje informacija o izboru rođendanskog poklona za vašeg partnera je najpametnije izostaviti. Instagram nije polje za takmičenje, upamtite to.

Foto: Unsplash

Kako god pristupili svom životu na društvenim mrežama, budite pažljivi. To ne znači da biste trebali potpuno da izbacite društvene mreže iz svog života. One mogu biti uzbudljive, zabavne i odličan način da se opustite, s vremena na vreme. Ali one ne bi smele biti vaš centar sveta!

Birajte da uživate u opipljivim stvarima i realnom životu sa svojim partnerom. To što se događa i prikazuje na društvenim mrežama je sve, sem realnosti.

To Top