Doručak u Beogradu

Ustanička – od 08h

Kafe i restoran Ustanička je relativno skoro otvoreno mesto (manje od godinu dana), koje je veoma brzo uspelo da se pozicionira kao “to-go” pozicija za ljude iz okruženja “Beomedicine”. Kakav im je doručak?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h (nedeljom od 10h) do 12h
  • Cene: između 300 i 400 dinara po porciji
  • Adresa: Ustanička 66 (kod Beomedicine)
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Dugo vremena Ustanička kao lokacija nije imala odgovarajući kafe-restoran većeg kapaciteta, koji ne potpada standarnoj kategoriji “kafana-restorana” ili manjih kafića. Koncept koji sve više uzima maha proteklih godina (poput X-Cross, The Pijaca i slično) bio je inspiracija i za otvaranje “Ustaničke”. Lokacijski se nalazi odmah pored zgrade Beomedicine, koju možda znate i kao zgradu gde je trenutno DM, a nalazi se pored Maxija i prekoputa Tehnomanije i Banca Intesa, skoro pa na uglu sa Kruševačkom. Sad ako vam nije jasno gde je, nikada neće biti 🙂

Moderan dizajn spolja ne možete promašiti (c) Beep

Ustanička u tom smislu nudi prilično prostran prostor unutra sa velikim brojem stolova pa je pravo iznenađenje ukoliko ne uspete da pronađete slobodan sto kada dođete. Negativna strana je što u tolikom prostoru ne postoji odvojena sekcija za nepušače.

Pored prostora unutra, Ustanička poseduje i zaista veliku “terasu” spolja odnosno baštu koja ima nadstrešnicu pa joj ni kiša ne može ništa. Muzika u prostoru je sasvim prihvatljiva.

Bašta i dalje nije zvanično otvorena ali uz prve tople dane sigurno će biti (c) Beep

Kada pogledamo u meni Ustaničke, nevezano za doručak, moramo reći da poseduje neke prilično zanimljive stavke u meniju – dugo pripremano meso, biftek različite “starosti”, tradicionalni roštilj ali i neke fusion kombinacije. Slično tome, i ponuda za doručak nije baš standardna:

Dominira fritata i sendviči (c) Beep

Ustaničku smo posetili u nekoliko navrata. Ovoga puta odlučili smo se da napravimo dovoljno različit odabir – Fritatu sa šunkom i kačkavaljem kao i Doručak 2.

Ono što treba pomenuti je da doručak i određeni deo jela sa menija Ustanička priprema u odvojenoj kuhinji koja ujedno funkcioniše i kao fast food sa svojim setom proizvoda. Otuda ćete i na Google mapi naći da mesto radi od 07 ujutru, što važi samo za taj fast food. Doručak se služi od 08h pa imajte to u vidu.

Jedina zamerka za doručak je što ne poseduje ništa od “zdravijih” opcija ili bolje reći opcija koje ne uključuju jaja – ovsenu kašu, korn-fleks, nešto tog tipa.

Fritata sa šunkom i kačkavaljem (c) Beep

Jelo stiže relativno brzo i uz doručak dobijate pozamašnu količinu lokalno pečenih “ćabata” i druge vrste hleba. Nije zdravo, ali je ukusno! Fritata je solidne veličine, služi se u vreloj posudi tek izvađenoj iz rerne i ima dovoljnu količinu kako šunke tako i kačkavalja.

Sa druge strane, Doručak 2 izgleda ovako:

I velika porcija i nije baš (c) Beep

Doručak 2 je pomalo specifičan obrok i dosta se oslanja na “prženice” (nisu baš prženice u pravom smislu te reči) koje dobijate uz njega. U slučaju da ne jedete hleb, dobijate prilično skroman doručak – ali ne bi trebalo tako da ga posmatramo.

Količina kajmaka je zadovoljavajuća, kao i ajvara, ali sam kvalitet jela od paprike nije baš dobar. Na granici je “uprženog” ajvara koji kupujete u prodavnici pa tu moramo dati minus. Duvan čvarci su dobrog kvaliteta, ali dimljeni vrat baš i nije, pa od ovakvog mesta sa ovakvom ponudom mesnih obroka svakako očekujemo više.

Kiseli krastavci su dobar dodatak u celoj priči kao i jogurt koji dobijate kao deo obroka.

Mapa:

Ocena: 7.5 / 10

Nešto “jača” cena, bez dela za nepušače i skromnija ponuda u najskupljim verzijama doručka snizili su ocenu Ustanička doručka možda nešto više nego što bi trebalo.

I pored toga, ovo mesto vredi posetiti jer nema gužve, ima lepu baštu, usluga je relativno brza i služe doručak od 08h.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz marta 2019. Revidiranje ocene obavljamo ne pre 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

(c) Beep
(c) Beep
(c) Beep
(c) Beep
To Top