Svakodnevica

Novogodišnje odluke – jednostavni ciljevi ili novi “teret”?

Ček, ček, ček… Da li je moguće da smo već uveliko zakoračili u 2021. godinu? Da li je realno da je pred nama još jedna lista novogodišnjih odluka?!

Dragi naši, šta ste ove godine rešili da promenite? Da li ste ponovo odlučili da više vežbate, manje vremena provodite na društvenim mrežama, a više vremena čitajući? Da li ćete konačno početi ranije da odlazite u krevet? Ili ste pak rešili da da se fokusirate na život, stvarni život oko vas? I šta bi to zapravo i moglo da znači?

Prošla godina nam je pokazala da ništa u životu nije sigurno, sem smrti, naravno. Koliko je samo planova, ciljeva propalo, a da ništa od toga zapravo nije zavisilo od nas, već od neke nevidljive sile (u ovom slučaju pandemije)!

Sigurno ste se milion puta zapitali da li ćete uopšte moći opušteno da pijuckate koktel sa prijateljima. Sada vam škrtarenje na napojnicama nije ni na kraj pameti, zar ne? Verovatno biste sada zanemarili i prijateljevog prijatelja koji previše priča, jer, željni ste druženja, ljudi, komunikacije i interakcije! Vidite, ovaj uvod bitan je za sledeće – lista odluka vam nije pomogla tokom prošle godine. Preživeli ste i bez 5 kilograma manje. Uspeli ste da pregurate godinu a da duži vremenski period ne vidite i ne zagrlite porodicu i najmilije. Jeste, i svaka čast, svima nama!

Suština je sledeća – hajde da pokušamo da u ovoj godini živimo i da pustimo da nam se život spontano dogodi! Bez pritiska, bez onoga “Ja moram” sa više “Ja želim”! Pa čak i ako ne batalite te cigarete, ništa strašno! I sa tim se živi, zar ne? Šta bismo još mogli da poboljšamo?

Razgovor sa ljudima ponovo na ceni


Jedan od glavnih ciljeva za ovu godinu neka nam bude da ponovo naučimo da pričamo sa ljudima – pod tim mislimo i na ženu ispred nas u supermarketu. Hajde da se potrudimo i da slušamo. Da prepoznamo poziv u pomoć, da prepoznamo sreću u nečijem glasu i da se iskreno njoj radujemo!

Hajde da počnemo da poklanjamo osmehe nepoznatim ljudima na ulici. Pa neka i pomisle da sa nama nešto nije u redu 🙂 verujem da je više onih koji će biti presrećni jer im se slučajni prolaznik prećutno javio!

Hajde da konačno saslušamo roditelje i da više ne prevrćemo oči na ono mamino “Ne sedi na hladnom stepeništu!” Da li ste vi svesni koliko je samo ljubavi u jednoj običnoj i “dosadnoj” rečenici?

Foto: unsplash

Bez osuđivanja – svako bira svoj put

Svako živi svoj život i svako je odgovoran za svoje postupke. Šta mislite, da li bismo mogli da prestanemo da osuđujemo, ili da bar smanjimo isto?

“Ostala je trudna treći put” – sledi prevrtanje očiju!

Pa šta? Da li ćete vi brinuti o tom detetu? Da li ćete vi po treći put provesti besane noći, dok se grčevi ne smire? Ne, nećete! Zapravo, interesantno je to što vašim osuđivanjem, vi zapravo trujete sebe, dok osoba o kojoj razmišljate na ovaj način, živi i koristi sve što joj ovaj jedan život pruža!

Hajde da se umesto osuđivanja okoline usredstredimo na sebe! Gušiš se u trenutnoj vezi? Menjaj nešto po tom pitanju! Nećemo ti mi savetovati šta, i sam/a već znaš šta ti je činti!

Ne odgovara ti trenutno radno mesto? Upiši neki kurs, usavrši svoje veštine, zatim grabi ka boljem! Ne tapkaj u mestu i ne sažaljevaj sebe! Gubiš živce, a veruj, gubiš i vreme! Tako nam je malo potrebno da bismo bili ispunjeni…

Voli, praštaj, razumi kao nikada do sada

Hajde da odluke poput “piću više vode” zamenimo odlukom – voleću kao nikada do sada, oprostiću i razumeću, jer,svako ima pravo na grešku! Šta mislite o ovome?

Verujemo da vaši roditelji i te kako zaslužuju da čuju te dve čarobne reči – volim te/volim vas! Počnimo od njih! Pokušajte da ih razumete i da što više slobodnog vremena provodite sa njima. Još jednom, ova godina nam je pokazala da vrlo lako možemo ostati bez svojih voljenih. Nemojte da zažalite što niste našli dovoljno vremena za njih.

Oprostite ljudima koji su vas na bilo koji način povredili. Biće vam lakše, iako sada ne mislite tako. Ne morate da ih razumete, samo jednostavno presecite i ne vraćajte se više na ružne stvari iz prošlosti. Mnogo se lakše diše kada ovako razmišljate i postupate, verujte nam!

Razumite! Razumite i tog nervoznog deku koji se gura u Maksiju. Razumite i tu ženu čije dete vrišti u kolicima. Razumite i komšije studente koji prave ko zna koju žurku po redu ove nedelje! Najbitnije – RAZUMITE SEBE! Sve ostalo ćete lako!

Naša lista odluka je nešto drugačija, ali ona je naša! Mi smo odlučili da budemo srećni! A to je zapravo i najteži zadatak, zar ne? A šta ste vi odlučili?

To Top