Home

Majka si – to ne znači da treba da izgubiš sebe!

Verujemo da si u danu prevrnula nebo. Sigurno nisi stajala u mestu. Verujemo i da su svi jeli, da su oprani i namireni. I svi se zabili po svojim ćoškovima, samo ti ne znaš gde ćeš sa sobom. A nervoza tinja li tinja, samo što ne pukneš? Rećićemo ti samo jedno – saberi se!

Vrati film, šta si sve danas uradila, da li si svačije potrebe zadovoljila? Gde si tu ti? Umorna si, nemaš volje, nemaš snage… Plače ti se. Imaš utisak da užasno izgledaš, da užasno mirišeš, ne sećaš se kada si poslednji put na miru oprala kosu, kada si nalakirala nokte, ili jednostavno sedela u tišini? Oh, kako nam je ovo poznato! Čini nam se da si sagorela. Da, kratko i jasno, sagorela u najboljim namerama! Oseća se tvoje nezadovoljstvo, frustracija, oseća se anksioznost!

Ženo draga, zašto to radiš sebi? Zašto se ubijaš ali i dalje misliš da nisi dovoljno dobra? Zašto sama sebi sečeš krila?

Hej, svakoj od nas se desi ovo! Svaka od nas se preoptereti i ide izvan granica svoje snage. Zašto? Zato što smo žene, majke… Ali, vreme je da počnemo da brinemo o sebi! Da počnemo da osluškujemo sebe i SVOJE potrebe!

Foto: unsplash

Kad si žedna, piješ vodu, zar ne? Kad si gladna, jedeš, kad si umorna sedneš? Nemaš vremena za nedeljnu kupku? Nađi ga! Kupi nov šampon, odvrni muziku, zavali se i isključi se totalno! Napunićeš baterije, i veruj nam, tvoja porodica neće ostati uskraćena!

Kažeš da nemaš vremena? Hajde da ustaneš pola sata ranije i da uživaš u tišini? Veruj nam, znamo da je svaki sekund spavanja dragocen, ali bitan je i trenutak ugađanja sebi!

Hajde da kreneš malim koracima. Za početak, priseti se kakva si bila. Šta si volela, u čemu si uživala. Znaš, tvoj suprug će rado čuvati decu dok ti odeš do frizerskog salona. I da, radiće to podjednako dobro kao i ti, jer on je tata! Ne ustručavaj se da pitaš. Ne ustručavaj se da tražiš pomoć. Živ si čovek, svakome je pomoć potrebna!

Da li si uopšte svesna toga da tvoja porodica zaslužuje srećnu mamu i srećnu i nasmejanu suprugu. Savim smo sigurni da oni ne žele da te vide tmurnu, tužnu, zabrinutu i suznih očiju.

Hej, ženo, ti si njima ceo svet! A niko ne voli kada im se svet ruši! Upamti, ti si ona koja pokreće čitav sistem. Zato znaj da sistem treba negovati kako bi funkcionisao! Brini o sebi! Na taj način brineš i o voljenima!

To Top