Mamino ćoše

TikTok pošast – zaštitite dete na vreme!

Od promocije idealnih propocija kroz Barbike, do Diznijevih princeza “žena u nevolji” ova vrsta “propagande” dugo je kritikovana zbog diskutabilnog uticaja na decu, posebno na devojčice!

Danas Barbike kao ni Diznijeve junakinje nisu toliko u fokusu – društvene mreže zamenile su ovaj vid ideala. Devojčice više ne maštaju o dugoj plavoj kosi, ili tome da postanu kao Pokahontas… Devojčice danas sanjaju da budu savršene poput Viktorijinih anđela! (Uh, teška vremena). Društvene mreže donele su novu toksičnost… A TikTok je na vrhu piramide!

TikTok je možda najpopularniji alat za mrežno povezivanje među današnjom omladinom. Iako je ova društvena mreža namenjena starijima od 13 godina, većina generacije Z, uključujući one koji još uvek imaju jednocifreni broj godina, uključena je u aplikaciju.

Za razliku od Instagrama, gde mlade žene, devojke, devojčice uglavnom vide nerealne i uređene slike poznatih ličnosti koje bi mogle negativno uticati na njihovu sliku o sebi, TikTok je zasićen “normalnim“ ljudima, koji na, slobodno mogu reći, nenormalan način kritikuju njihova tela i podstiču druge da učestvuju u izazovima koji su, u većini slučajeva štetni!

Mnogi od ovih trendova su u osnovi problematični. Osim činjenice da podstiču devojke i devojčice da “stave” svoja tela pod lupu, ovi izazovi rezultiraju sramoćenjem, prozivanjem i izvrtanjem ruglu! Upravo zato, mladi ljudi upadaju u depresiju i povlače se u sebe! Šta se na kraju desi – tragedija!

Foto: unsplash

Da li je TikTok gora pošast od korone? Definitivno jeste!

Ne želimo da generalizujemo, ima tu i smešnih, zanimljivih stvari, međutim, čini se da je među mlađom generacijom jedini cilj ismevanje! Zašto? Šta je to što navodi decu da imaju takav stav, da se tako ophode prema osobama koje čak i ne poznaju?

Jak govor (mržnje) i transfer nasilja iz realnog života u digitalno okruženje gotovo se svakodnevno dešava.
Deca koja su drugačija na udaru su negativnih komentara, a različitost ne nikako ne prihvata. Sa druge strane, iza plašta anonimnosti kriju se deca koja dele negativne komentare, vređaju, pa čak i na smrt pozivaju. Stotine negativnih komentara, na svakodnevnom nivou utiče na psihičko zdravlje dece. Imamo primere u kojima su neki izvršili i samoubistvo zbog digitalnog nasilja… A tortura se i dalje ne zaustavlja!

Šta je to što vi kao roditelji možete uraditi kako biste zaštitili decu?

  • Razgovarajte sa njima, vidite kakav sadržaj postavljaju i prate, kako na TikToku, tako i na ostalim društvenim mrežama. Usmerite u pozitivnom pravcu.
  • Pomozite im da podese privatnost svojih profila, i razgovarajte sa njima o tome ko ih prati i koga oni prate.
  • Objasnite da niko ne mora i ne može da bude savršen, a da je idealizacija i idologizacija savršenih osoba zabluda.
  • Razgovarajte o uzorima, realnim uzorima.
  • Ukoliko imate dovoljno dobru komunikaciju, možete se potruditi da zajedno kreirate sadržaj sa svojom decom.
  • Važno je da znaju kome mogu da se obrate, ukoliko im neko uputi negativne komentare. Takođe, obavestite ih da postoji linija za prevenciju digitalnog nasilja pozivom na broj 19833, gde mogu da se informišu i prijave digitalno nasilje.

To Top