Lepota

Antiejdž namirnice – vaš najbolji saveznik u borbi protiv starenja kože!

Kada iz svoje ishrane izbacimo brzu hranu, slatkiše, testa, i sve to zamenimo hranom prepunom antioksidanasa, zdravih masti i drugih osnovnih hranjivih sastojaka, naše telo pokazuje zahvalnost kroz naš najveći organ – kožu.

Koža je često prvi deo našeg tela koji pokazuje da nešto nije u redu, a losioni, kreme, maske i serumi mogu i da pogoršaju stanje kože. I zato, da ne biste “lutale” i dodatno zakomplikovale sebi živote, za vas smo pripremili tekst sa savetima kako da na najsigurniji i najzdraviji način zablistate! Da li ste spremne?

Lekovita salata potočarka

Zdravstveni benefiti potočarke vas nikada neće izneveriti! Ova lisnata biljka odličan je izvor kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora i vitamina A, C, K, B-1 i B-2.

Potočarka deluje kao unutrašnji antiseptik kože i povećava cirkulaciju i isporuku minerala, što rezultira pojačanom oksigenacijom kože. Ima sposobnost neutralizovanja štetnih radikala, čime sprečavate pojavu bora. Ova ukusna zelena takođe može pojačati vaš imunitet. Koliko samo benefita donosi šačica jedne salate… Obavezno je uvrstite u svoj jelovnik!

Foto: unsplash

Crvena paprika


Crvena paprika je krcata antioksidantima. Pored visokog sadržaja vitamina C koji je dobar za proizvodnju kolagena – crvena paprika sadrži moćne antioksidanse zvane karotenoidi.

Karotenoidi su biljni pigmenti odgovorni za jarko crvenu, žutu i ​​narandžastu boju koje vidite u mnogim vrstama voća i povrća. Crvena paprika ima antiinflamatorna svojstva i po,aže u zaštiti kože od oštećenja prouzrokovanih sunčevim zracima.

Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima A i C, kao i antioksidansom koji prkosi starosti, zvanim antocijanin. To je ono što borovnicama daje duboku, prelepu plavu boju.

Ovaj snažni antioksidans štiti kožu od sunčevih zraka, stresa, kao i zagađenja. A sprečava i gubljenje kolagena.

Već vam je jasno da je najpametnije da je što pre uvrstite u svoj jelovnik!

Brokoli

Znamo da većina nije ljubitelj ovog zelenog povrća, ali šta kada čujete da je upravo brokoli odličan partner u borbi protiv starenja kože? Brokoli je bogat vitaminima C i K, raznim antioksidansima, vlaknima, kalcijumom…

Telu je potreban vitamin C za proizvodnju kolagena , glavnog proteina u koži koji joj daje snagu i elastičnost… Nikako ga ne izbacujte iz svoje ishrane.

Spanać

Spanać je prepun antioksidanata koji pomažu u oksigenaciji i dopunjavanju celog tela. Takođe je bogat vitaminima A, C, E i K, magnezijumom, luteinom kao i gvožđem.

Spanać pojačava proizvodnju kolagena kako bi koža bila čvrsta i glatka. Ali to nije sve. Vitamin A poboljšava izgled kose, dok vitamin K smanjuje upalne procese. Malo li je?

Foto: unsplash

Orasi

Mnogi orašasti plodovi (posebno bademi ) odličan su izvor vitamina E, koji može pomoći u popravljanju kožnog tkiva, zadržavanju vlage u koži i zaštiti kože od štetnih UV zraka. Orasi čak sadrže i omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u ojačavanju ćelijske membrane kože, u žaštiti od UV zraka, orasi daju koži prelep sjaj čuvajući njenu prirodnu uljnu barijeru.

Konzumacijom oraha smanjujete rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Avokado

Avokado sadrži puno masnih kiselina koje se bore protiv upala i doprinose tome da koža bude glatka i gipka. Takođe sadrži i razne hranjive materije koje mogu sprečiti negativne efekte starenja. Avokado u sebi sadrži vitamine K, C, E, A, i vitamin B. Pored toga i kalijum.
Vitamini B.

Visok sadržaj vitamina A u avokadu pomaže nam u prirodnom eliminasinju mrtvih ćelija kože, kao i u blokiranju toksina i oštećenja od sunčevih zraka.

Batat

Narandžasta boja slatkog krompira potiče od antioksidansa zvanog beta-karoten koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A može pomoći u vraćanju elastičnosti kože i doprinosi njenom mladalačkom izgledu.

Ovo ukusno korenovsko povrće je takođe odličan izvor vitamina C i E koji štite našu kožu od štetnih slobodnih radikala i održavaju naš ten blistavim.

Foto: unsplash

Seme nara

Nar se vekovima koristi kao lekovito voće. Visok nivo vitamina C i mnoštvo snažnih antioksidanasa koji se nalazi u ovom voću štite naše telo i smanjuju upalne procese.

Nar takođe usporava znake starenja kože.

Obradujte svoje telo i svoj organizam moćnim hranjivim sastojcima i ne brinite za bore! Ne zaboravite, bitno je i da zablistate iznutra! Stoga, trk u nabavku i neka vam se ove namrinice nađu bar 3 puta nedeljno u tanjiru!

To Top