Zdravlje

Za vaše bolje zdravlje –suplemeni koji su neophodni svakoj ženi!

Nije dovoljno naneti kremu za sunčanje, hidratantnu kremu i najnoviju kremu protiv bora… Vama je potrebna zaštita i iznutra. Pogledajte ovih sedam super hranljivih sastojaka koje bi svaka žena trebalo da razmotri , naravno u dogovoru sa lekarom.

Kalcijum


Kalcijum je esencijalni mineral koji se nalazi u velikim količinama u mleku i drugim mlečnim proizvodima, kao i uodređenoj hrani. Tipično, nešto više od 1% telesne težine žena je kalcijum, što nam sigurno pomaže da shvatimo zašto ga smatramo tako važnim.

Zašto je kalcijum važan? Skoro sav kalcijum u vašem telu nalazi se u kostima i zubima. A pošto su žene četiri puta podložnije osteoporozi od muškaraca, uzimanje dovoljnog broja je neophodno za celoživotno zdravlje kostiju. Upmtite, kalcijum igra važnu ulogu u pravilnom radu vašeg srca i mišića, zgrušavanju krvi i normalnoj funkciji ćelija. Kome treba? Svim odraslim ženama!

Koliko treba uzeti? Žene starije od 50 godina treba da razmotre dnevni dodatak kalcijuma od najmanje 500 miligrama.

Ako ste stariji od 50 godina, razmislite o uzimanju dnevnog dodatka od 800-1.000 mg a ako uzimate više od 1.000 mg dnevno, podelite dozu i uzimajte pola ujutru i pola uveče kako biste osigurali maksimalnu apsorpciju.
Ako u anamnezi imate poremećaje bubrega ili svakodnevno uzimate diuretike ili druge lekove, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete dodatak kalcijuma.

Riblje ulje


Ribe zdrave za srce, kao što su skuša, jezerska pastrmka, haringa, sardine, tuna i losos, bogati su izvor omega-3. Ove visoko specijalizovane masti ne mogu da se stvore u našem telu. S obzirom na to da mnoge žene ne jedu dovoljno ribe, iz ovog ili onog razloga, ne dobijaju ni približno dovoljno ovih neverovatnih hranljivih sastojaka.

Zašto je riblje ulje važno? Omega-3 su važni za zdravlje srca i krvnih sudova i za smanjenje cirkulišućih triglicerida kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti. Ove posebne masti takođe brinu o zdravlju zglobova, smanjuju upale i optimizuju moždane operacije. Nedostatak omega 3 može da bude jedan od glavnih uzročnika bezvoljnosti i depresije.

Foto: unsplash

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzimate dodatke ribljeg ulja ako ste trudni, imate anamnezu poremećaja krvarenja ili uzimate bilo kakve lekove, uključujući razređivače krvi i lekove za krvni pritisak, kao i bilo koje druge suplemente. Izbegavajte dodatke ako ste alergični na ribu.
Uzimajte omega-3 dodatke sa hranom radi bolje apsorpcije i tolerancije.

Folati

Folat je vitamin B rastvorljiv u vodi. Kada je hrana u pitanju, najviše ga možete naći u spanaću, i dinji. Znate li zašto je on važan? Folat vam treba da biste izgledali zdravo. Našim ćelijama je potreban za stvaranje DNK jer bez DNK ćelije ne bi funkcionisale pravilno.


Tokom trudnoće, posebno prvih nekoliko nedelja kada žene često ne znaju da su trudne, folat je presudan u sprečavanju abnormalnosti kod fetusa. Takođe je uključen i u održavanje homocisteina u krvi, kontroverznog faktora srčanog rizika.

Vitamini B


Ovaj vitamin uključuje tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin ( B6 ), kobalamin (B12) i biotin . To su vodotopivi esencijalni hranljivi sastojci koji se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući cela zrna, voće i povrće.

Vitamin B12 se nalazi isključivo u mesu, ribi i mleku. Pitate se zašto je vitamin B važan? Aktivna žena može sagoreti više od 2.000 kalorija dnevno. A vitamini B su neophodni za proizvodnju energije neophodne za ispunjavanje svakodnevnih zahteva, bilo da idete u teretanu, perete veš, tuširate se ili držite prezentaciju na poslu.

Vitamini B6 i B12 smanjuju rizik od srčanih bolesti pomažući da nivo homocisteina bude nizak. Biotin je odavno prepoznat po svojoj vitalnoj ulozi u zdravoj kosi. Iako je vitamin B6 često povezan sa smanjenim simptomima PMS-a, nažalost, istraživači nisu uspeli da dokažu ovu vezu.

Koenzim K10


Koenzim K10 je hranljiva materija rastvorljiva u mastima koja se nalazi u raznim namirnicama, uključujući meso i ribu.

Moćan je antioksidans, kao i ključna komponenta u podsticanju proizvodnje energije u ćelijama. Ovaj hranljivi sastojak takođe pomaže u zaštiti od prevremenog starenja i utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

To Top