Mamino ćoše

Najteži deo roditeljstva? Nespavanje, nova rutina, promene u braku i životu ili…

Dojenje? U početku bolno. Otkrivanje nove dnevne rutine? Činilo se kao nemoguća misija. Prihvatanje promena u vašem braku i životu? Teško. Nedostatak sna? Ubica!

Sve ove stvari, i još poneke koje sam negde potisnula u svojoj glavi doprinele su tome da prva godina mene kao roditelja bude najizazovnija godina u mom životu. Pa ipak, nijedna od svih tih propratnih “tegoba” nije ono što bih smatrala najtežim delom roditeljstva.

Nakon porođaja, prošlo je 3-4 meseca pa je moja mama došla u posetu. Uzbuđenje koje sam tada osetila nije moglo da se meri ni sa čim! Sreća, jer je konačno videla svoje unuče, ali i zahvalnost jer konačno imam pomoć. Nije me bilo sramota da joj brzinom svetlosti predam gomilu veša za pranje ili da od nje svako malo tražim da kuva. U izmaglici koja mi je pravila haos u glavi zbog nedostatka sna, u jednom trenutku sam čak pomislila da će se probuditi sa mnom u toku noći i pomoći mi da shvatim šta da radim u vezi sa spavanjem, tačnije nespavanjem. O, u kakvom sam bunila bila!

Foto: Unsplash

Bilo nam je super s mojom mamom, ali u slučaju da se pitate, ona nije bila čarobni štapić i nije rešila sve moje strahove i “probleme”. A znate šta sam u tom trenutku zaključila? Najteža stvar u roditeljstvu je zapravo u spoznaji da niko drugi ne može rešiti vaše “probleme” umesto vas. Sve morate sami! I dobro je što morate sami, ma koliko se ne slagali sa ovom mojom konstatacijom!

Teško je, naporno, isrpljujuće… Hiljadu je stvari o kojima morate da mislite, milion je sitnica koje morate da završite! Ali, znate li u čemu je draž? U tome što sve to radite za biće koje je vaš najveći uspeh u životu! Da, dobro ste pročitali, najveći! Ta dva oka, koja u prvim godinama svog života samo u vas gledaju vaša su najveća nagrada za sva “odricanja” koja ćete jednog dana zaboraviti, verujte!

Grčeva se nećete ni sećati, ali ćete se sećati prvog glasnog osmeha! Zubi? Ha, ništa u poređenju sa prvim poljubcem od strane vašeg deteta dok izgovara da vas voli najviše na svetu!

I upamtite još samo ovo – godine su duge, ali je život kratak! Uživajte u njima dok su mali, jer koliko već sutra nećete biti osoba koju će tražiti u svakom trenutku!

To Top