Lepota

Jeftino a korisno: Jabukovo sirće, soda bikarbona i limunov sok poboljšavaju izgled kose!

Internet revolucija donela nam je brojne pogodnosti. Sada u roku od minut možete ukucati pojmove na Guglu i dobiti odgovor na vaše pitanje. U prilog tome govore i brojni članci koji pokrivaju različite teme – od zdravlja, preko fitnesa, do pripremanja hrane, brige o mentalnom zdravlju, higijeni, tretmanima lica, tela… Mnogo je toga što ćete pronaći u ovom onlajn kutku… Čak i bizarne savete koji na prvi pogled deluju zaista smešno. Međutim, nekada i rade posao.

I dok smo tako istraživali o čemu bismo mogli da pišemo ovog kišnog dana a da ima veze sa lepotom i negom, naišli smo na istraživanje o tome kako na prirodan način, bez šampona, možete “oprati” svoju kosu.

Da li ste uopšte i znali da možete prati prirodnu kosu bez šampona i raznih drogerijskih talkova, uz pomoć nekoliko stvari koje, zamislite, već imate u svojoj kuhinji? Hajde da saznamo o čemu se tu radi!

Za početak, rećićemo vam da je ova tehnika pranja kose u svetu poznata pod imenom “no-poo”.

Jabukovo sirće
Jabukovo sirće (ACV) je popularan prirodni lek za kosu koji se može koristiti za čišćenje vlasišta umesto običnih šampona. Jabukovo sirće se pravi od jabuka uz pomoć procesa fermentacije u dva koraka koji rastvor obogaćuje mineralima, kiselinama i živom kulturom koje su korisne za kosu.

ACV ima kiselost koja je bliska kiselosti prirodne kose (pH 4,5-5,5), što ga čini dobrim regeneratorom, sredstvom za čišćenje i efikasnim sredstvom za uklanjanje prljavštine. Većina šampona je jako alkalna, zato je preporučljivo prati kosu jabukovim sirćetom kako biste uravnotežili pH kose.

Sirće čak pomaže i u smanjenju peruti ali i ublažava svrab vlasišta zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Zamislite, korišćenje jabukovog sirćeta će vašu kosu učiniti i sjajnijom i glatkom.

Foto: Unsplash

Evo kako možete oprati kosu sirćetom:

Tako što ćete pomešati 1 kašiku jabukovog sirćeta u 1 šolju tople vode. Sipajte smesu na glavu a zatim je ostavite na nekoliko minuta. Nakon toga, isperite kosu.

U smesu možete dodati i nekoliko kapi ulja lavande, limuna ili mente kako biste neutralizovali miris sirćeta.

Soda bikarbona
Soda bikarbona popularizovana je metodom “no poo”, kao odlična alternativa komercijalnim šamponima. Kada se soda bikarbona rastvori u vodi, rastvor uklanja višak ulja i prljavštine, omekšava kosu i vraća joj sjaj.

Soda bikarbona sadrži samo jedno jedinjenje, a to je NaHCO3. Ovo jedinjenje je so koja se sastoji od jona natrijuma i bikarbonata. Alkalni pH sode bikarbone čini ga odličnim sredstvom za čišćenje vlasišta i kose jer uklanja prljavštinu i nakupine sa vlasišta, ostavljajući ga čistim. Ipak, potreban je oprez jer soda bikarbona može oštetiti kosu i iziritirati kožu ukoliko se ne koristi pravilno.

Ne koristite ovaj metod često da ne biste preterali i time iziritirali kako kožu glave tako i vlasište.

Kako oprati kosu sodom bikarbonom
Prvo ga dobro razblažite! Dakle, kašika sode bikarbone i 3 čaše vode. Smesu umasirajte direktno u vlasište.
Nakon dva minuta, rastvor vrlo temeljno isperite.

Ne zaboravite da pre upotrebe testirate rastvor na koži kako biste proverili kako vaša koža reaguje na soda bikarbonu.

Razblaženi sok od limuna

Pored toga što ima lep ukus, limun lepo miriše. Dobra vest je da limun može učiniti vašu kosu sjajnom, gustom i može pomoći u smanjenju peruti. Limun, baš kao i jabukovo sirće, takođe pomaže u obnavljanju prirodne pH ravnoteže vaše kose, što je veoma važno ako želite da vaša kosa ostane zdrava. Sok od limuna čini vašu kosu manje masnom.

Foto: Unsplash

Kako koristiti limunov sok za ispiranje kose
Sve što vam je potrebno za ovaj proces je limunov sok i topla voda.

Počnite tako što ćete ih ravnomerno mešati. Nakon toga nanesite rastvor na kosu i pustite ga da odstoji 5 minuta. Ovaj tretman se može koristiti najviše dva puta nedeljno, kako ne biste izazvali iritacije i suvoću kose. Takođe, produžena upotreba limunovog soka posvetljuje boju vaše kose.

Ako imate perut, limunov sok može pomoći u apsorpciji viška ulja koja dovode do ovog uobičajenog stanja vlasišta.

Mere predostrožnosti koje treba preduzeti pri upotrebi limuna

  • Sok od limuna može izazvati iritaciju kože, posebno ako imate ekcem ili psorijazu. Limunska kiselina može biti prejaka. Prekinite ovaj proces ako počnete da osećate povećanu iritaciju i svrab.
  • Drugi rizik je stanje koje se naziva fitofotodermatitis, što je kontaktna reakcija na određene biljke. Reakciju obeležavaju upala i plikovi, praćene mrljama tamne pigmentacije na koži koje mogu trajati nedeljama. Limun može izazvati ovo stanje kod nekih ljudi. Ovo stanje uglavnom pogađa vašu kožu glave, posebno ako je izložena suncu.
  • Da biste izbegli bilo koje od ovih stanja i reakcija, sprovedite test. Nekoliko dana pre upotrebe limuna u kosi i vlasištu treba uraditi test na koži. Test se vrši nanošenjem male količine ovog rastvora na kožu. Odaberite područje koje nije toliko upadljivo, a ako ne dođe do reakcije, tretman je po vas siguran.

Da li ste pristalica ovakvih poduhvata ili ipak više verujete dobrim, proverenim kozmetičkim proizvodima?

Pišite nam u komentarima svoja iskustva i predloge!

To Top