Home

Džastine, dođi u Srbiju!

Tako sam ja nehajno šetao i gledao svoja posla centrom Stokholma, kad ne lezi vraže, u jednom trenutku, strahovit vrisak iz više desetina grla. Pomislih – “oh ne, dogodilo se nešto strašno, moramo pozvati policiju!“. Kad, nekoliko metara dalje, pogledam i skapiram – “Ah, ništa strašno, to je samo protest za dolazak Justin Biebera u Švedsku … wait, what?“.

Da, eto … naviknut svih ovih godina na proteste protiv vlasti, predsednika, Vlade, visokih školarina i u najnovijem periodu izuzetno popularnog protestvovanja protiv zabrane prodaje alkohola nakon 22h, potpuno sam smeo s uma da je moguće praviti skupove, i nazovimo ih proteste, i zbog nekih potpuno trivijalnih stvari, kao što je na primer dolazak neke od pop zvezda u vašu zemlju. Nemojte doduše kazati ovim devojčicama da sam napisao da je Džastin trivijalan, ne bih želeo da iskusim njihov gnev.

I tako, tih recimo stotinak ili dvesta (loš sam sa procenama ljudi) devojaka se skupilo na jednom od centralnih Stokholmskih trgova, i u glas pevaju Biberove pesme, noseći njegove transparente i majice. I svakih deset minuta, nešto evidentno magično se dogodi pa po jedna od njih kreće da vršti i histerično skače. I taman kada čovek pomisli da ne može gore, one odlučuju da krenu u protestnu šetnju ulicama grada. Ta šetnja naravno izgleda tako što idu ulicom, pevaju Biberčetove pesme i nose njegove transparente, na očigled potpuno zbunjenih ljudi.

A ubedljivo u najgoroj situaciji našli su se policajci koji su obezbeđivali ovaj skup. Jednostavno vidite da ljudi ne znaju šta da rade, kada treba da paze stotinak trinaestogodišnjakinja koje trče i pevaju naglas pesme. Trče i panduri za njima, ali jasno je da im je nelagodno. I siguran sam da ne znaju ni kako bi reagovali ako bi ove krenule da “prave incidente” ili pak ako bi ih neko napao, ako bi se međusobno podžapale oko toga koja je veći Biberov fan ili nešto peto.

Tako vam je to u tim dosadnim zemljama u kojima se ništa ne događa, pravite skupove zbog nekih banalnih stvari. A vi posle hoćete u Evropu? Pa ovde je mnogo zanimljivije.

To Top