Mamino ćoše

Ne guglajte savete o roditeljstvu – pogledajte u svoje dete i prepoznajte njegove potrebe!

Svedoci smo toga da je onlajn svet prepun saveta o tome kako treba da se ponašamo, osećamo, kako da vaspitavamo sebe ili svoju decu. Pored toga da li ćemo nekad biti grublji nego inače, nedosledniji ili otresitiji stoji to da li smo uvek takvi ili samo u određenim trenucima i situacijama.

Internet zajednica, zajedno sa društvenim mrežama donela nam je toliko prečica uz pomoć kojih možemo da savladamo sve izazove roditeljstva, ali, da li nam je i u kojoj meri olakšala, ili nas je dodatno opteretila, na vama je da procenite. Ono što ja uvek naglašavam i ističem jeste činjenica da ne postoji upustvo za najveću i najbitniju ulogu u životu! Svako ko je čovek, roditelj, partner, dete, može da pogreši i greši, u ovoj ili onoj situaciji.

Ali, šta je ključno? Dokle god razgovaramo, ne krijemo i ne potiskujemo probleme, nedoumice, preispitivanja, na dobrom smo putu! Sve se da rešiti!

Znate, super je biti dosledan u svemu što radite, ali je isto tako u redu i ne biti… Ne možete da tvrdite da ćete se u svakoj situaciji ponašati isto i da će vaše reakcije biti iste! Ne možete se oslanjati na iskustva nekog drugog, pogotovo kada je roditeljstvo u pitanju, jer to niste vi! Nemate iste reakcije kao ta osoba, a na kraju krajeva, ni vaše dete neće reagovati isto.

Šta je bitno? Da prvenstveno osluškujete, upoznajete sebe i učite na primeru odnosa vas i vašeg deteta. Da izvlačite pouke iz situacija, prijatnih i neprijatnih, koje ste vi doživeli, a ne neko drugi…

Foto: unsplash

Još jednom, roditeljstvo je proces uz koji rastete i sazrevate. Ne postoje obrasci, pravila, zakoni, nametanja… Sve je stvar vašeg doživljaja, osećanja vas i vašeg deteta i vašeg odnosa.

Smirenost, samopuzdanje, kontrola vaših emocija iiii ljubav (mnogo, mnogo ljubavi) je sve što vam je potrebno da biste bili roditelj kakav VI želite da budete.

Dakle, smanjite ugledanje na mame sa Instagrama, prestanite da guglate teme o roditeljstvu, ne tovarite sebi osećaj krivice što niste baš kao ta i ta mama… Pogledajte u vaše dete (umesto što gledate u ekran mobilnog telefona), prepoznajte njegove potrebe i u skladu sa tim rastite zajedno… 🙂

To Top