Doručak u Beogradu

Terminal bar – od 08:30h

Popularno mesto na Vračaru, oko Hrama Svetog Save, jedno je od prvih otvorenih u “novom talasu” koji su potom sledili i drugi poput Le Petit Bistro, Pizza Bar, Ceger i slično. Ponuda hrane je tu, da li je i doručak dovoljno dobar?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:30h do 13h
  • Cene: između 300 i 700 dinara po porciji
  • Adresa: Bore Stankovića 17
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Verovatno ne postoji puno ljudi koji nisu čuli za Terminal bar, lokalno “stecište” svih koji bi da budu viđeni u reonu Hrama Svetog Save. Uvek prepuno, svoj vrhunac dostiže u popodnevnim satima a zatim i uveče, uz dobar “klabing” provod. No, kako to biva, ni ovakva mesta odavno nisu u mogućnosti da “odole” novim trendovima (a i opadajućim pazarima) pa se u ponudi terminala nalazi i hrana. Iskreno, do sada nismo klopali u terminalu, malo nam je atmosfera previše “nategnuta” za tako nešto, ali doručak je već druga priča.

Enterijer Terminala (c) Beep

I – bili smo u pravu. Iako mesto “na papiru” radi od 08:30h, konobari jedva da su obukli svoje uniforme i nezainteresovano slagali cenovnike i salvete. Na naše pitanje da li objekat radi, iako je već bilo 08:40h, niko od njih trojice nije odgovorio. Not a good start. Stvar je izvadio momak za šankom, udaljen jedno 10 metara od nas, koji je video šta se događa pa uskočio i rekao da rade. Na naredno pitanje – “Da li radi kuhinja, za doručak?” morao je da proveri. Srećom po nas, odgovor je bio potvrdan.

Ponuda za doručak

Terminal smo dugo vremena izbegavali kao lokaciju za doručak samo zato što nam se meni, prvi put kada smo ga pogledali, nije naročito dopao. Neko vreme kasnije, izgleda da se promenio.

Doručak ponuda je – interesantna. Na prvi pogled deluje bogata, kada se malo udubite “u problematiku” i nije baš ali je više nego solidna tako da svako zaista može pronaći nešto za sebe. Ko voli jaja, tu je nekoliko opcija. Ko želi domaće varijante (prženice, popara, kačamak…) ima i toga. Ko hoće zdrav ili sladak doručak i on je podmiren a i oni koji žele samo sendvič.

Svašta nešto je na meniju (c) Beep

Doručak se služi od 08:30h što je na granici. Više bismo voleli da je od 08h, ali svakako nije ni 09h, što je po našem mišljenju prekasno za početak služenja jutarnjeg obroka. Za sve koji vole da spavaju do kasno dobra vest je da je doručak u ponudi sve do 13h.

Cenovno, ne možemo a da ne primetimo da je Terminal ponuda nešto “jača” nego što smo navikli. Kačamak od 390 dinara, gurmanski doručak od čak 590, klub sendvič sa istom tom cenom pa u krajnjoj liniji i prženice za 490 dinara svrstavaju Terminal u gornju grupu objekata po ceni. Naravno, nije iznenađenje, imajući u vidu lokaciju i “renome” ovog mesta.

Tradicionalno se odlučujemo za jelo na bazi jaja i mesa i drugo kojem dominira “domaća” nota. Pitamo konobara da li bi pre predložio kačamak ili zapečenu palentu, kaže “kačamak vam je običan, bolje zapečena palenta”. OK, prihvatamo sugestiju.

Kuhinja je, pomenimo i to, delimično otvorena tako da možete videti šta se u njoj dešava. Ne baš kao da jela prave ispred vas, ali sasvim dovoljno da možete da primetite kako se sve odvija.

Polu-otvorena kuhinja (c) Beep

Hrana

Ne možemo da kažemo da smo dugo čekali na hranu. Mislili smo da će za kačamak biti potrebno znatno više vremena, ako ne za kobasicu i jaja, ali smo se prevarili.

Gurmanski doručak (c) Beep

Iskreno, za 590 dinara očekivali smo više od gurmanskog doručka. Pohvalno je što služe tri jaja, ali je sve drugo prilično oskudno. Dva parčeta paradajza, jedna kobasica, veoma malo slaninice nisu nešto što opravdava cenu.

Po ko zna koji put ajvar u ponudi nije pravi “domaći” već slabiji kupovni, ali istini za volju, ukus samog jela mimo ajvara bio je za pohvalu. Zamerka koju možemo izneti leži u tome da za ovakvo jelo Terminal ne služi nikakvo pecivo niti hleb.

Zapečena palenta (c) Beep

Za ukus, jaka osmica, slabija devetka. Za aranžman, takođe. Za količinu, sa druge strane, šestica. Jednostavno, mimo rukole zbog koje vam se čini da je porcija obimna, zapečena palenta ne nudi dovoljno da možete reći da je dobar doručak. Takođe, nekoliko kockica paradajza razbacanih preko jela ne zaslužuju da se nađu u opisu na meniju. To bi bilo slično kao kada bi u kafanama pisali “ćevapi sa šargarepom” jer vam uz njih posluže i “cvet” od šargarepe.

Ispod ovog istopljenog kačkavalja nalazi se pet-šest “medaljona” od palente i na centralna tri – tri parčeta pršute. Ukusno, lepo aranžirano, ali ne baš i nešto što bi trebalo da vas nahrani dovoljno da sa energijom krenete dalje u radni dan.

Piće

Doručak u Terminalu, za razliku od ostalih mesta na kojima smo bili izuzev Intergalaktika, poseduje i svoj “meni” za piće u ovom periodu. Naravno, veliki broj kafa, zatim čaj iz kesice i čaj za dve osobe (nažalost nema “pravog” čaja iz cediljke) dominiraju listom. Tu su i specijaliteti od kafe i hladno ceđeno voće – limunade, limunade sa voćem, smoothie miks i tome slično.

Pohvalna stavka je da se uz doručak espresso dobija besplatno, što donekle može da umanji opštu cenu za koju smo već rekli da je na gornjoj granici.

Mapa:

Ocena: 7.0 / 10

Atmosfera za vreme doručka je, makar u slučaju kada smo mi došli, jednom rečju – mrtva. Muzika ne radi, konobari su tek počeli sa radom, menadžeri objašnjavaju osoblju kako da radi i sve odiše utiskom kao da su se svi pitali “gde ste došli ovako rano, vidite da još nismo spremni za rad”.

Hrana deluje kvalitetno a imajući u vidu cenu to smo i očekivali. Serviraju je jako brzo, iako same porcije nisu baš prevelike i svakako ostavljaju potrebu za “još nečim”. Terminal je, imajući sve to u vidu, trenutno iznad linije za pozitivan utisak uz veliki rizik da padne ispod. Videćemo da li će nam se utisak promeniti kada ga ponovo posetimo.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz aprila 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

(c) Zapečena palenta
Enterijer lokala (c) Beep
To Top